Pazar, Kasım 14, 2010

KURBAN BAYRAMI TATLILARINIZ SANEMİKO'DAN!!!


Geçen şeker bayramında "bu bayram kendi çikolatamızı kendimiz yapalım" diyip sizlerle bu yazımda tarif ve uygulayabileceğiniz örnekler paylaşmıştım.Bu kurban bayramı içinde sizler için yapabileceğiniz klasik Türk tatlılarına modern dokunuşlar getiren yeni tarifler paylaşacağım.Bu bayram bu tatlılarla hem misafirlerinizi şaşırtın, hem de ailenizi.Önümüzdeki bayrama kadar sizin tatlılarınızıkonuşsunlar:))
Hem klasiklerden vazgeçemeyenler,hem de yenilik isteyenler için işte enfes tarifler...

 Ayva tatlısı, Rokforlu Dondurma ile



Klasik ayva tatlısına modern bir dokunuş...
Malzemeler

Ayva tatlısı için
4 adet ayva320 g toz şeker 2 bardak su4-5 diş karanfil
1 çubuk tarçın (arzu ederseniz)

Hazırlanışı:

Ayvaları uzunlamasına iki parçaya bölün. Bir oyacakla çekirdek kısmını temizleyin ama çekirdekleri atmayın. Dibi düz bir tencereye sıralayıp ortalarına ikişer çorba kaşığı toz şeker koyun. 2 bardak su, tarçın, karanfil ve tülbende sarılmış ayva çekirdeklerini ekleyin. Ayvaları orta harlı ocakta 15 dakika pişirin.
Fırını 190derece ısıtın. Tülbende sarılı ayva çekirdeğini tencereden çıkarın, geri kalan karışımı bir fırın kabına alın; tencerede kalan şurubu üstüne gezdirin. Şurup pelteleşip ayvalar pembeleşinceye dek, 50-60 dakika fırında pişirin. Tepsiyi fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Rokforlu dondurma veya kaymak ile servis edin.

Rokforlu dondurma için
500 g kaymaklı ya da sade dondurma
150 g rokfor peyniri, rendelenmiş
50 ml krema

Hazırlanışı:

Kremayı küçük bir tavada ısıtın ancak kaynamamasına dikkat edin. Ateşten aldıktan sonra rendelenmiş rokfor peynirini ekleyip iyice karıştırın.
Dondurmayı kolay kaşıklanacak kıvama gelene kadar, oda sıcaklığında yumuşatın. Dondurmanın çok erimemesine dikkat edin aksi takdirde dondurmanız buzlanır. Tahta bir kaşık yardımıyla rokfor sosunuzu dondurmaya yedirin ve tekrar dondurucuya kaldırın. Dondurmayı servis etmeden 5 dakika önce dondurucudan çıkarın.

Badem Ezmeli Narlı Güllaç

Klasik Güllaç tatlısına modern bir dokunuş...

Malzemeler
1 adet güllaç yaprağı
2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı toz şeker
12 adet badem ezmesi, şekerleme boyutunda
1/2 su bardağı nar tanesi

Nar sosu için
2 su bardağı nar suyu
1 su bardağı toz şeker

Süslemek için
badem içi
antepfıstığı
hindistancevizi veya tarçın

Hazırlanışı:
Nar sosunu hazırlamak için nar suyu ve şekeri bir tencereye koyun. Kısık ateşte iyice koyu bir kıvama gelene dek kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Güllaç yaprağını mutfak tezgahının üzerine koyun ve ortasından keserek, dört üçgen parça elde edin.

Nar taneleri ve badem ezmelerini bir tabağa koyup karıştırın. Ayrı bir kaba ılık süt ve toz şekeri koyup şeker eriyene dek karıştırın. Güllaç yapraklarını alabilecek kadar geniş bir tepsiye sütü koyup, güllaç parçalarından birini tepsideki sütle yumuşatın. Yumuşayan güllaç yaprağını düz bir tabağa yayın ve yaprağın geniş kenarına narlı bademli karışımın dörtte birini koyup dikkatlice sarın. Diğer parçalara da aynı işlemi uygulayın. Sardığınız güllaçları küçük ve derin bir tabakta yan yana dizin. Kalan sütü üstlerine dökün. Güllaçların üzerine nar sosu dökün. Arzunuza göre badem içi, antepfıstığı, hindistancevizi veya tarçın serperek servis yapın.

Kahve Jöleli 
Ve 
Vanilyalı Hurma Kreması


Ramazandan arta kalan hurmalarınızı değerlendirebilirsiniz.
40 adet dış kabuğu soyulmuş ve çekirdeği çıkartılmış hurma
50 gram tereyağı
100 gram tozşeker
0,5 dl rom
4 çorba kaşığı pastacı kreması
6 çorba kaşığı çırpılmış krema
1 adet çubuk vanilya

Kahve jölesi için
Yarım fincan espresso
100 gram tozşeker

Hazırlanışı
15 gram yaprak jelatin Bakır bir tencerede tereyağı ve tozşekeri karamelize edin. Doğradığınız hurmaları (fazla iri doğranmamalıdır) romla ıslatıp tencerede karamelize ettikten sonra ocaktan alın. Hazırladığınız kahveye tozşeker ekleyin. Soğuk suda bekleterek yumuşattığınız yaprak jelatini de ilave edip eritin. Hazırladığınız jöle soğuduktan sonra katılaşana kadar buzdolabında bekletin. Servis kaplarına karamelize ettiğiniz hurmaları yerleştirin. Ayrı bir kapta çırpılmış krema, pastacı kreması ve toz haline getirdiğiniz çubuk vanilyayı karıştırın. Karamelize hurmaların üzerini kremayla kaplayın. Son olarak kahve jölesinden aktarıp servis yapın.

Kızartma Bonbon


Bayramda değişik bir ikramda bulunmak isteyenlere...
Malzemeler
300 gram un
250 gram vanilinli pasta kreması
120 gram yumuşatılmış tereyağı
Çiğ krema
Portakal ve mandalina kabuğu
Kızartmalık sıvıyağ
Soda
Tuz
Hazırlanışı
Un, tereyağı, 2 çorba kaşığı çiğ krema, 120 ml soda, rendelenmiş portakal kabuğu ve bir tutam tuzu yoğurun. Üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin ve hamurdan 6 cm'lik dikdörtgenler kesin. Ortasına 1 çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuğuyla tatlandırılmış kremayı aktarıp bonbon şeklinde kapatın. Kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Sıcak servis yapın.

Çikolata ve kestane şöleni

 

Malzemeler

250 gr. acı çikolata
0 gr. haşlanmış kestane
100 ml. krema
50 ml. süt
50 gr. toz şeker


Hazırlanışı

Çikolatayı benmaride eritin. Silindir kalıpların etrafına döküp buzdolabında 35 - 40 dakika donmaya bırakın.
Haşlanmış kestaneleri robottan geçirip püre haline getirin. Krema, süt ve toz şekeri ekleyip pürüzsüz hale getirin. Buzdolabında 2 – 3 saat sertleşmeye bırakın.
Kestane püresine istediğiniz şekli vererek silindirlere doldurup servis yapın.

AFİYET OLSUN 

*tarifler food and travel dergisine aittir.

12 yorum:

ElanorTiwele dedi ki...

ay allahım gece gece nası canım çekti ayva tatlısını :)

ElanorTiwele dedi ki...

ay allahım gece gece nası canım çekti ayva tatlısını :)

mine dedi ki...

nefis gözüküyorlar denemeli
herşeyin gönlünce olduğu bir bayram diliyorum canım

dunyada bir balık dedi ki...

Sanemiko ayva dedin de annem dün ayva reçeli yaptı ben mutfağa gidip bir daha yiyeyim :))

hayat güzel dedi ki...

ama yapılmazki bu yaa:) valla canım tatlı çekti:) aklımdan çeşit çeşit tatlı geçiyo şuan ve hangisini canım daha çok çekiyo onu bile kestiremiyorum inan:)

hayat güzel dedi ki...

ama yapılmazki bu yaa:) valla canım tatlı çekti:) aklımdan çeşit çeşit tatlı geçiyo şuan ve hangisini canım daha çok çekiyo onu bile kestiremiyorum inan:)

hayat güzel dedi ki...

ama yapılmazki bu yaa:) valla canım tatlı çekti:) aklımdan çeşit çeşit tatlı geçiyo şuan ve hangisini canım daha çok çekiyo onu bile kestiremiyorum inan:)

Sanemiko dedi ki...

ElanorTiwele

:))kusura bakma valla:)ama bayrama yap işte!:)

mine

çok teşekkür ederim minecim sanada mutlu bayramlar diliyorum:)

dunyada bir balık

afiyet olsun tatlımmmm:)

hayat güzel

:)))hepsinden bir parça bence!!!

tarih84 dedi ki...

dünyada böyle lezzetlerde var, bizim evde ise kalbura bastı eşliğinde maraş usulü dondurma ve tarçınlı annemin parfe dediği benim is ehala ne olduğunu anlayamadığım tatlılardan var:) bu bayram pek şerbetli geçecek belli:)

Sanemiko dedi ki...

:)) ay çok güldüm yorumuna annemde ne sırıtıosun ne gördün ekranda diyo:))

Elifinelizi dedi ki...

Harika görünüyolar.
İyi bayramlar:)

Sanemiko dedi ki...

teşekkr ederim size de iyi bayramlar:)